Huxsna


"...Follow me on Instagram @huxsna..."


Sunday, 3 May 2015 - 0 Complain

Assalamualaikum ! Harini Husna nak ajar korang follower widget ! What Is That??!! Keyh, dye macam  ni.. (Tapi. sesiapa yang guna denim, simple template or whatever.. sila ctrl+w untuk tuto ni.. cause korang already ada.. so jangan nak gatal curi tuto aku tanpa bagi tahu aku ! )


Itu Follower Widget ! Itu yang Husna nak ajarrr.. ^^ Okey.. Merah tu abaikan je.. Sebab korang boleh tgok sendiri kat sidebar Little Husna ^^

  • Buka Blogger
  • First, korang kena ubah dengan korang punya blog kepada classic template > Template designer.. Ahh! takutlah ! takut kalau semua code yang aku penat penat bina hancur!.. Rileks ! Jangan takut ! dye tak kan Hilang ! kalau takut sangat, sila ctrl+w, susah korang je cari tuto ni.. sekali tak de pape.. -,- Tak tahu cara nak convert balik ke asal? ikut tutorials Ini..
  • Okey, pastu korang pergi layout section.. 

  • pastu tekan add gadget > add follower widget [Tak Jumpa?Tengok Bawah]

  • Pastu edit lah apa yang patut, than tekan save

  • Then tekan View Blog
  • Pastu Terus CTRL+U 
  • ctrl+f Search code friendconnect
  • pastu copy code dari..

<script type="text/javascript"> if (!window.google || !google.friendconnect) { document.write('<script type="text/javascript"' + 'src="//www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' + '</scr' + 'ipt>'); } </script><script type="text/javascript"> if (!window.registeredBloggerCallbacks) { window.registeredBloggerCallbacks = true;

gadgets.rpc.register('requestReload', function() { document.location.reload(); });
gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) { google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId; google.friendconnect.requestSignOut(); }); } </script><script type="text/javascript"> function registerGetBlogUrls() { gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() { var holder = {}; holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7869067269786776533/posts/default"; holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7869067269786776533/comments/default"; holder.currentBlogUrl = "http://thepreviewhusnaa.blogspot.com/"; holder.currentBlogId = "7869067269786776533"; return holder; }); } </script><script type="text/javascript"> if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) { window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;
gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) { var el = document.getElementById(this['f']); if (el) { el.style.height = height + 'px'; } });
gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});
registerGetBlogUrls(); } </script><div id="div-npj2ysokyp7y" style="width: 100%; "></div><script type="text/javascript"> var skin = {}; skin['FACE_SIZE'] = '32'; skin['HEIGHT'] = "260"; skin['BORDER_COLOR'] = "transparent"; skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent"; skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#222222"; skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#cc6611"; skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent"; skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#cc6611"; skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#222222"; skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#cc6611"; skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#999999"; skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000"; google.friendconnect.container.setParentUrl("/"); google.friendconnect.container["renderMembersGadget"]( {id: "div-npj2ysokyp7y", height: 260, site: "17636294281771387479", locale: 'en_GB' }, skin); </script></div> 
AMARAN : JANGAN COPY CODE ATAS NI! KENAPA?! KO NEWBIE JANGAN BANYAK SOAL! JUST JANGAN COPY !

Okey, yang atas tu (Dalam Scrollbox tuu) just nak biar korang tahu nak copy dari mana ke mana... so jangan nak copy, nnti karang husna ngamuk macam dalam tulisan merah tu.. -,-


  • Next ! korang dah copy right? Open Notepad, than pastekan di dalam nya..
  • pastu korang ubah balik dari template designer > classic template. How? Ikut tutorial ni
  • Pastu korang buka balik notepad tu, than Terus Ctrl+A (Seluruh dalam notepad tu akan terus di highlight) then Ctrl+C (copy code) pastu Ctrl+V (Paste) kat bahagian sidebar korang ^^
  • pastu terus save ! Nape tak boleh preview? Sebab bukannya nampak pun bila preview, kalau teruk bila save tu, atau ada apa apa masalah just comment, husna akan terus jawab dengan secepat mungkin (Kalau Husna tak H I A T U S lah.. hehe)
  • Okey ~ Siap ! kalau jadi, comment.. Kalau nak repost credit (Tutorial ni Husna belek sendiri.. kalau tak caya tak pe.. kalau tak percaya jugak, jangan risau, penumbuk sudah bersedia..





Post a Comment

Ada masalah? Ada benda yang hendak dipuji? Suka dengan blog nie? Complain lah apa lagi!


Hello From The Otherside!

click this button ^^

de' little map

cbox

Fairytales Time Machine

credit